https://www.arc-en-ciel.ro/
22

FRUMUSETEA TINUTULUI BUZAULUI LA MUZEUL NATIONAL AL TARANULUI ROMAN

 

 

Muzeul National al Taranului Roman va asteapta miercuri, 26 aprilie 2017, de la ora 18:00 la vernisajul expozitiei Tinutul Buzaului. Privelisti, rosturi, povesti, organizata in Sala Tancred Banateanu, str. Monetariei nr. 3, si deschisa in perioada 26 aprilie – 25 iunie 2017.  Intrarea este libera.

 

Expozitia inchipuie intr-o maniera contemporana privelistile, rosturile si povestile din Tinutul Buzaului, cu ajutorul lucrurilor mai vechi sau mai noi facute de maini dibace, lucruri folosite in viata de zi cu zi sau la prilejuri de sarbatoare.

 

Geoparcul Tinutul Buzaului, situat in zona de nord a judetului Buzau, aduna 18 comune aflate la intersectia drumurilor vechi care leaga Muntenia, Moldova si Transilvania. Vulcanii noroiosi, focul viu, muntii de sare, zacamintele de chihlimbar, tufuri vulcanice, langa care ne simtim transpusi cu mii de ani in urma, fosile ori resturi de stanci nisipoase ramase de pe vremea cand aici era o mare straveche, iata privelisti parca din alt taram.

Pe 11 mai, la ora 18:00, va avea loc o întalnire cu Alexandru Andrasanu de la Universitatea din Bucuresti, care ne va povesti despre Geoparcurile Internationale UNESCO, despre calitatile ce indreptatesc Tinutul Buzaului sa aspire la acest statut si despre sansa acestuia de a deveni sit UNESCO.

Pe 24 mai, la ora 18:30, in Studioul Horia Bernea, va avea loc proiectia documentarului Focul (35’), realizat de Digi World. Inspirat de focurile vii din Lopatari, fenomen natural spectaculos si des intalnit in zona, filmul este dedicat pasiunilor de o viata ale oamenilor de aici, avandu-l ca personaj principal pe fierarul Titi Stan, de 85 de ani din Bozioru, care stie să faca o caruta intreaga, de la A la Z, in micul sau atelier. Dupa vizionare, producatorii filmului vor fi prezenti in sala, la dispozitia publicului pentru discutii si intrebari.

Pe 10 iunie, la ora 16:30, Ciprian Chiriac din Colti va dezvalui pentru cei interesati secretele slefuirii chihlimbarului, un mestesug pe care l-a deprins de la bunicul sau.

In aceeași zi, la ora 18:30, in Studiul Horia Bernea, va invitam la proiectia filmului documentar Lemnul (38’), realizat de Digi World. Filmul este dedicat unei materii care inca randuieste viata oamenilor de la nastere si pana la moarte, ii adapostește, ii hraneste si ii inspira, dar mai ales ii apropie de Dumnezeu, prin bisericile de lemn din secolele al XVIII-lea si al XIX-lea, capodopere de arhitectura șs de spiritualitate.

 

 

 

ULTIMELE ARTICOLE
RAPORT ASUPRA ACTIVITATII DESFASURATE IN ANUL SCOLAR 2016-2017


LINK-URI UTILE
Radio Trinitas Radio Trinitas
Biblioteca Nationala a Romaniei Biblioteca Nationala a Romaniei
Institut Français Institut Français
Matricea Romaneasca Matricea Romaneasca
DELF Élève DELF Élève
Sempre Sano Catering Sempre Sano Catering
Go Kid! Go Kid!
Stiri pentru copii Stiri pentru copii
Mind Lab Mind Lab
Pap Tot Pap Tot
Savana Kids Savana Kids
Prokid.ro Prokid.ro
MNAC MNAC