https://www.arc-en-ciel.ro/
22

EDUCATIA PRIVIRII LA SCOALA ANASTASIA POPESCU

 

Liceul Ortodox Pedagogic „Anastasia Popescu” din Capitala a gazduit luni, 12 decembrie, o expozitie de fotografie: „Peisajele credintei”, un dialog fotografic romano‑italian, conceput si realizat de Rodica Marinescu. Cu acest prilej, a avut loc un recital vocal‑instrumental, sustinut de formatia „Laboratorul muzical al Marucai”.

Proiectele cultural‑educationale organizate de Liceul Ortodox Pedagogic „Anastasia Popescu” din Capitala continua pe parcursul anului scolar. De curand, un nou proiect a fost derulat, si anume o expozitie de fotografie „Peisajele credintei”, care a avut menirea de „a educa privirea elevilor prin arta”, după cum a precizat prof. Monica Serbănescu, directorul institutiei de invatamant „Anastasia Popescu” din Capitala.

Despre frumoasele imagini expuse in holul institutiei de invatamant a vorbit Teodora Stanciu, jurnalist cultural, care a evidentiat pasiunea pe care Rodica Marinescu o are in realizarea si selectarea fotografiilor, dar, mai ales, bucuria de a transmite emotia sacrului. „Bucuria aceasta, la doamna Rodica Marinescu, vine dintr‑un sentiment al sacrului pe care il are. Domnia sa se identifica total cu bucuria fotografiei pentru sau din Italia, mai ales Roma. Spre deosebire de alti fotografi, care fac fotografii lipsite de prezenta umana, care au grija numai sa prinda elementul arhitectonic sau un detaliu al picturii, la doamna Rodica Marinescu se simte duhul, prezenta umana, prezenta Duhului Sfant”, a explicat Teodora Stanciu.

Dorinta de a imortaliza peisaje ale credintei pentru a reprezenta dialogul dintre Romania si Italia a inceput acum 25 de ani, cand Rodica Marinescu a vizitat pentru prima data Italia. „Una din constantele sufletului meu a fost această dorinta de a incerca sa le aduc celor pe care ii iubesc o bucurie, si nu era om mai fericit ca mine atunci cand reuseam sa fac o bucurie celor dragi. Mesajul pe care doresc sa‑l transmit este acela de a ne educa privirea. Nu sunt un fotograf profesionist, nici un fotograf care a dorit sa evolueze spre o tehnica desavarsita. Niciodata nu voi fi aceasta. Nu tehnica ma atrage, ci am vrut sa‑mi perfectionez privirea cu fiecare noua expozitie, cu fiecare noua calatorie, mai ales pe pamantul Italiei, pentru ca Italia este «patria artei» si la fiecare pas se afla cate ceva. Am vrut sa invat, am avut si modele pe care le‑am urmat si de la care am invatat. In continuare invat de la cei din jurul meu care stiu mai mult, care stiu sa vada mai mult, dar sunt atenta, nu in sensul de a‑i copia, ci de a avea un model si a pune apoi propria amprenta asupra a ceea ce incerc sa construiesc”, a spus Rodica Marinescu.

Vernisajul expozitiei a fost precedat de recitalul vocal‑instrumental al formatiei „Laboratorul muzical al Marucai”, sustinut de artistii Maruca, Beatrice si Florin Iordan. Totodata, artistii le‑au prezentat copiilor instrumentele folosite, si anume fluiere, caval, titera, cobza si cimpoi.

La eveniment, alaturi de elevi au participat parinti ai copiilor, dar si preoti din cadrul Protoieriei Sector 3 Capitala, cu care institutia de invatamant „Anastasia Popescu” colaboreaza in proiectele cultural‑educationale si duhovnicesti.

Expozitia poate fi vizitata pana in data de 3 februarie 2017.

Ioan Busaga

sursa: Ziarul Lumina

 

 

 

 

ULTIMELE ARTICOLE
RAPORT ASUPRA ACTIVITATII DESFASURATE IN ANUL SCOLAR 2016-2017


LINK-URI UTILE
Radio Trinitas Radio Trinitas
Biblioteca Nationala a Romaniei Biblioteca Nationala a Romaniei
Institut Français Institut Français
Matricea Romaneasca Matricea Romaneasca
DELF Élève DELF Élève
Sempre Sano Catering Sempre Sano Catering
Go Kid! Go Kid!
Stiri pentru copii Stiri pentru copii
Mind Lab Mind Lab
Pap Tot Pap Tot
Savana Kids Savana Kids
Prokid.ro Prokid.ro
MNAC MNAC